Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ


            Ο αστιγματισμός είναι κατασκευαστικό φυσικό πρόβλημα, όχι ασθένεια, και προκύπτει όταν το πρόσθιο τμήμα του ματιού δεν είναι στρογγυλό, αλλά οβάλ. Αποτέλεσμα είναι οι ακτίνες του φωτός να μην συγκεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο του αμφιβληστροειδή, αλλά να διαχέονται σε διάφορα σημεία του ματιού με αποτέλεσμα θολή ή και παραμορφωμένη όραση.
             Κάποιες θεωρίες λένε ότι η κατάσταση αυτή είναι κληρονομική, ενώ κάποιες άλλες ότι οφείλεται σε ανωμαλίες κατά την ανάπτυξη του ματιού.
             Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα μάτια παρουσιάζουν έναν, (έστω και ελάχιστο) βαθμό αστιγματισμού, ο οποίος μπορεί να είναι παρών είτε από την στιγμή της γέννησης ή να εκδηλωθεί αργότερα λόγω ανεπαρκούς φωτισμού, κακής στάσης διαβάσματος ή παρατεταμένης κοντινής προσήλωσης.
             Τα συμπτώματά του ποικίλουν, από θολή ή και παραμορφωμένη όραση όταν είναι μεγάλου βαθμού, μέχρι τον απλό πονοκέφαλο οφειλόμενο στην συνεχή προσπάθεια του ματιού να εστιάσει.
            Για την διάγνωση του αστιγματισμού αρκεί μια απλή οφθαλμολογική εξέταση.
             Η χορήγηση κατάλληλων γυαλιών ή και φακών επαφής μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στην περίπτωση που ο οπτομέτρης προτείνει φακούς επαφής, πρέπει να τονίσουμε ότι ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος για να γίνει η προσαρμογή του ματιού και ίσως τα αντικείμενα στην αρχή φαίνονται πιο λοξά ή μετατοπισμένα. Σε μερικές περιπτώσεις η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση μπορεί να τα δώσει τη λύση (υπό προϋποθέσεις π.χ. : παχύ κερατοειδή. Θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι με κοινούς φακούς επαφής ο αστιγματισμός ίσως να διορθώνεται έως και – 1.00 βαθμό, ενώ σε περίπτωση μεγαλύτερου βαθμού πηγαίνουμε σε ειδικούς φακούς επαφής.
            Ο βαθμός του αστιγματισμού δεν αυξάνει συνήθως με γρήγορους ρυθμούς . Σε περίπτωση που αρχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο με συνακόλουθη αύξηση της μυωπίας, ο κερατόκωνος μπορεί να είναι υπεύθυνος.
            Όπως καταλαβαίνετε, τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να παρακολουθείτε τον αστιγματισμό σας, αλλάζετε τα γυαλιά σας (αν χρειάζεται) και να μην ταλαιπωρείστε

Artigos Relacionados

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου